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Withdraws Advisory Opinion 2005-3  

 

Communication With Current and Former Corporate Employees 

 

SYLLABUS:  When a corporation is known to be represented with respect to a 

particular matter, Prof.Cond.R. 4.2 prohibits communication without the consent 

of the corporate lawyer with a current employee of the corporation who 

supervises, directs, or regularly consults with the corporation’s lawyer concerning 

the matter, who has authority to obligate the corporation with respect to the 

matter, or whose act or omission in connection with the matter may be imputed to 

the corporation for purposes of civil or criminal liability.  A lawyer may 

communicate on the subject matter of the representation with former employees 

of the corporation, without notification or consent of the corporation’s lawyer, as 

long as the former employee is not represented by counsel.  A lawyer representing 

an interest adverse to a corporation may communicate with certain employees of 

the corporation without the consent of a corporation’s lawyer, even when a 

corporate lawyer asserts blanket representation of the corporation and all of its 

current and former employees.   

 

QUESTION:   May a lawyer who represents an interest adverse to a corporation 

communicate with current and former employees of the corporation without the 

consent of the corporation’s lawyer, when the corporate lawyer asserts blanket 

representation of the corporation and all current and former employees? 

 

APPLICABLE RULES: Prof.Cond.R. 1.6, 4.2, 4.3, and 4.4. 

 

OPINION:  A lawyer’s communication with current and former employees of the 

corporation is addressed by Prof.Cond.R. 4.2, which provides:   



Op. 2016-5  2 
 

 

 

In representing a client, a lawyer shall not 

communicate about the subject of the representation 

with a person the lawyer knows to be represented by 

another lawyer in the matter, unless the lawyer has the 

consent of the other lawyer or is authorized to do so by 

law or a court order.  

 

The rule “provide[s] protection of the represented person against 

overreaching by adverse counsel, safeguard[s] the client-lawyer relationship from 

interference by adverse counsel, and reduce[s] the likelihood that clients will 

disclose privileged or other information that might harm their interests.” ABA, 

Formal Opinion 95-396 (1995), Prof.Cond.R. 4.2, cmt. [1].   

 

Current employees 

 

Certain categories of current employees of a corporation are considered 

represented by the corporation’s lawyer and are shielded from contact by adverse 

counsel. Prof.Cond.R. 4.2, cmt. [7] sets forth three categories of employees an 

adverse lawyer may not contact without permission of corporate counsel. 

Specifically, the comment provides that communication is prohibited with current 

employees who 1) supervise, direct, or regularly consult with the corporation’s 

lawyer concerning the subject of the representation; 2) have the authority to 

obligate the corporation with respect to the matter; and 3) employees whose “act[s] 

or omission[s] in connection with the matter may be imputed to the organization 

for purposes of civil or criminal liability.”  Id.  

 

Extreme caution should be observed by adverse lawyers when interviewing 

current employees, even those employees who do not satisfy the categories set 

forth in Prof.Cond.R. 4.2, cmt. [7].  When an adverse lawyer interviews current 

employees, he or she may inadvertently violate Prof.Cond.R. 4.2 because the 

lawyer typically is not privy to which employees of the corporation regularly 

consult with the corporation’s lawyer or have the authority to bind the 

organization.  In close cases, it may be appropriate to notify the corporation’s 

lawyer before making contact with current employees.  If a legitimate basis for 

denying contact is given by the corporate lawyer, the adverse lawyer may need to 

conduct further investigation through other means or engage in limited discovery 

before initial contact with a current employee is made. 
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Former employees 

 

Once a management employee has left the corporation, he or she no longer 

supervises, directs, or consults with the corporation’s lawyer and cannot obligate 

the organization.  Former employees cannot bind the organization and their 

statements cannot be introduced as admissions of the organization.1  Geoffrey 

Hazard, Jr. & W. William Hodes, The Law of Lawyering, Sec. 38.7 (3d ed. Supp. 

2011).  Similarly, under the law of agency, the former management employee is no 

longer acting on behalf of the organization.  See Mich. Op. RI-360 (2013).  

Consequently, a lawyer may communicate on the subject matter of the 

representation with any former and unrepresented corporate employees, 

including those in management, without notification or consent of the corporate 

lawyer.   

 

Communications are also permitted under Prof.Cond.R. 4.2 with 

unrepresented former employees whose prior acts or omissions committed while 

they were employed may be imputed to the organization and give rise to civil or 

criminal liability.  This conclusion is supported by the distinction between current 

and former employees, referred to as “constituents” in comment [7] to 

Prof.Cond.R. 4.2.  The comment directs that, in the “case of represented 

organization, [the] rule prohibits communications with a constituent of the 

organization . . . whose act or omission may be imputed to the organization . . . .” 

(emphasis added.)  This sentence is immediately followed by the statement that 

“[c]onsent of the organization’s lawyer is not required for communication with a 

former constituent,” thus clarifying that a lawyer’s communication is permitted 

with former employees, even those whose prior act or omissions may eventually 

be imputed to the corporation.  Id.  (emphasis added.) 

 

In 1991, the ABA concluded that Model Rule 4.2 did not prohibit 

communication with any former corporate employee, even if they were in one of 

the categories under which communication was prohibited while they were 

employed.  ABA Formal Op. 1991-359 (a lawyer may communicate about the 

subject of the representation with an unrepresented former employee of the 

corporate party without the consent of the corporation's lawyer.) 

 

The Board previously interpreted former DR 7-104(A)(1), the predecessor 

to Prof.Cond.R. 4.2, as permitting communication with former employees whose 

                                                 
1 Statements made by a “party’s agent or employee on a matter within the scope of that relationship 

and while it existed” are non-hearsay statements admissible against the party.  Consequently, only 

communications with current employees of a corporation are prohibited when their admissions 

would constitute admissions of the corporation under Fed.R.Evid. 801(d)(2)(D). 
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prior acts or omissions may give rise to corporate or organization liability.  Adv. 

Op. 1996-1.  Federal courts are also in accord with the view that contact with all 

former unrepresented employees is permissible.  In United States v. Beiersdorf-Jobst, 

Inc., 980 F. Supp. 257, 262 (N.D. Ohio 1997) (citing with approval Adv. Op. 1996-

1), the court held that contact with former employees was permitted under former 

DR 7-104(A)(1), based on the premise that the “unimpeded flow of information 

between adversaries . . . encourage[s] the early detection and elimination of both 

undisputed and meritless claims.”  The court made no distinction between 

different categories of former employees, e.g. management employees, employees 

with the authority to bind the corporation, or whose prior acts or omissions may 

be imputed, and suggested no exceptions to its general holding.  See also Smith v. 

Kalamazoo Ophthalmology, 322 F. Supp. 2d 883, 890 (W.D. Mich. 2004) (ex parte 

contact with former employees is not subject to Rule 4.2).   

 

Based on the foregoing, the Board reiterates its position in Adv. Op. 1996-1 

and concludes that communication with a former employee, even one whose prior 

acts or omissions may be imputed to the corporation, is permissible under 

Prof.Cond.R. 4.2. 

 

Before interviewing a former employee, a lawyer should disclose his or her 

identity, and fully explain that he or she represents a client adverse to the 

corporation.  The lawyer also must immediately inform the former employee not 

to divulge any privileged communications that the former employee may have 

had with corporate or other retained counsel.  Prof.Cond.R. 1.6, 4.4 (lawyers may 

not use methods to obtain evidence that violate the legal rights of third parties.) 

Consequently, a lawyer must endeavor not to solicit information from former 

employees that the lawyer knows or reasonably knows to be protected by the 

attorney-client privilege.  See D.C. Bar Op. 287.  Nor may a lawyer communicate 

ex parte with a former employee who is represented by independent counsel, or if 

the corporation's lawyer has agreed to provide representation in the matter.  See 

Davis v. Creditors Interchange Receivable Mgmt., LLC, 585 F. Supp. 2d 968 (N.D. Ohio 

2008).   

 

Finally, Prof.Cond.R. 4.3 requires a lawyer not to give advice to an 

unrepresented former employee other than advice to seek counsel in the matter.  

In essence, the rule requires an adverse lawyer contacting a former employee of 

an opposing corporate party to identify his or her role in the matter, the identity 

of the lawyer's client and the fact that the witness's former employer is an adverse 

party to the litigation.   

Blanket representation of representation 
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A corporate lawyer’s blanket assertion of representation of the corporation 

and all of its current and former employees is unsupported by the Rules of 

Professional Conduct.  Such a declaration by a corporation’s lawyer does not, by 

itself, establish legal representation of all employees and is fraught with potential 

and inherent conflicts of interest for the corporate lawyer. 

 

A lawyer representing a corporation may not prohibit contact with all 

current and former employees.  A similar view was expressed by the ABA:  “[A] 

lawyer representing the organization cannot insulate all employees from contacts 

with opposing lawyers by asserting a blanket representation of the organization.”  

ABA, Formal Op. 95-396 (1995).   

 

 

CONCLUSION:   When representing an interest adverse to a corporation, a 

lawyer may communicate without the consent of a corporation’s lawyer with 

certain current and any former employees of the corporation.  Prof.Cond.R. 4.2 

prohibits communications without the consent of the corporation’s lawyer with a 

current employee of the corporation who supervises, directs, or regularly consults 

with the corporation’s lawyer concerning the matter, has authority to obligate the 

corporation with respect to the matter, or whose act or omission in connection with 

the matter may be imputed to the corporation for purposes of civil or criminal 

liability.  A lawyer’s communication with unrepresented former employees does 

not violate Prof.Cond.R. 4.2, even if the employee’s prior acts and omissions may 

be imputed to the organization.  Subject to the three exceptions described above, a  

corporate counsel’s blanket assertion of representation is not supported by the 

Rules of Professional Conduct.  A lawyer must inform an unrepresented former 

employee not to divulge any information that is subject to attorney-client privilege 

and refrain from giving the employee advice.  

 

  

 

Advisory Opinions of the Board of Professional Conduct are informal, 

nonbinding opinions in response to prospective or hypothetical questions 

regarding the application of the Supreme Court Rules for the Government of 

the Bar of Ohio, the Supreme Court Rules for the Government of the Judiciary, 

the Rules of Professional Conduct, the Code of Judicial Conduct, and the 

Attorney’s Oath of Office. 


