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SYLLABUS:  An incumbent judge may sign Nominating Petitions or Declaration of Candidacy petitions for judicial candidates and or candidates for partisan political office.  The question is not answered differently if the judge signing the petition is also a candidate for a judicial office.

An incumbent judge may attend a political dinner, sit at the speaker's table and be introduced as a judge, but he or she should not formally introduce a partisan candidate even though such introduction is limited to stating the candidate's name and the office sought without comment upon the candidate's qualifications for such office.

OPINION:  This opinion addresses political and campaign issues faced by incumbent judges.

1. May an incumbent judge sign Nominating Petitions or Declarations of Candidacy petitions for judicial candidates and or candidates for partisan political office?  Is the question answered differently if the judge signing the petition is also a candidate for a judicial office?

2. May an incumbent judge who is a candidate for re-election attend a political dinner, sit at the speaker's table and formally introduce a partisan candidate where such introduction is limited to stating the name of the candidate and the office sought without comment upon the candidate's qualifications for such office?

Question 1

Canon 7 broadly proclaims that "A Judge Should Refrain from Political Activity Inappropriate to Judicial Office."  The separation of a judge from political activities is necessary to assure the public of an independent judiciary.  To this end Canon 7A restricts political conduct by both incumbent judges and candidates for judicial office.
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Canon 7A.  Political Conduct in General.

(1)
An incumbent judge, or a candidate for judicial office, should not:

(a)
act as a leader or hold any office in a political organization;

(b)
make speeches for a political organization or candidate at a political meeting or publicly endorse a candidate for public office.  (Emphasis added).

At issue is whether a judge's signature on a Nominating Petition or on a Declaration of Candidacy constitutes a public endorsement of another candidate for public office for purposes of Canon 7A (l) (b).  The Board could find no advisory opinions addressing the precise issue.  Nor is there case law on the issue.

Commentary to Canon 7A (l) (b) states that "[a] candidate does not publicly endorse another candidate for public office by having his or her name on the same ticket or attending a fundraising event for a candidate."  Beyond this, there is no guidance within the Code as to what constitutes a public endorsement.

State ethics committees have offered the following advice:  A judge offering his or her home for a reception for a partisan candidate for public office is tantamount to a public endorsement. State Bar of Michigan, Informal Op. CI-778 (1982); A judge allowing his or her home to be used to host a "Meet the Candidate" party for a governor during an election year could be viewed as a political endorsement.  Kansas Sup. Ct, JE-33 (1990);  A judge writing a letter to a local newspaper to support a judicial candidate during a retention election constitutes a public endorsement of a candidate for public office, Alaska Bar Ass'n, Op. 88-5 (1988).  This Board has expressed the view that a contribution by a candidate for judicial office to another candidate should not be considered a public endorsement. Ohio Sup.Ct, Bd. of Comm’rs on Grievances and Discipline, Op. 88-17 (1988).

However, the above cited opinions provide little guidance in determining the issue addressed.  Instead, the Board must examine the language and purpose of a Nominating Petition and a Declaration of Candidacy.  A signature on a Nominating Petition is a declaration of the statement set forth below.
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We, the undersigned, qualified electors of the State of Ohio, whose voting residence is in the County, City, Village, Ward, Township, or Precinct set opposite our names, hereby nominate___________as a Candidate for election to the office of______________in ___________ County for the: ( full term commencing ___________ or ( unexpired term ending__________, to be voted for at the next general election, and certify this person is, in our opinion, well qualified to perform the duties of the office or position to which he/she desires to be elected.

A signature on a Declaration of Candidacy Party Primary Election for County Office similarly declares:

We, the undersigned, qualified electors of the State of Ohio, whose voting residence is in the county, city, village, ward, township, and precinct set opposite our names, and members of the_________________ Party, hereby certify that___________, whose declaration of candidacy is filed herewith, is a member of the______________ Party, and is, in our opinion, well qualified to perform the duties of the office or position to which he/she desires to be elected.

Thus, a signature on either petition is a statement that the person seeking office is, in the signer's opinion, well qualified to perform the duties of the office or position to which he or she desires to be elected.  The notable difference between the two petitions is that the Declaration of Candidacy has the additional requirement that the person signing must state his or her political party and must be of the same political party as the candidate.

A statement that an individual is qualified to perform certain duties is not a statement of support for a candidate for public office.  It is merely a statement regarding qualification.  In fact, the signature cannot logically be construed as a public endorsement of a candidate for public office since a person signing a petition might possibly sign petitions for several different individuals running for the same office.  Further, the requirement on the Declaration of Candidacy that the signer state his or her political party does not present an obstacle since the Code of Judicial Conduct does not prohibit a judge from remaining a member of a political party, nor from answering such question honestly when asked.  Thus, the Board's opinion is that an incumbent judge may sign Nominating Petitions and or Declaration of Candidacy petitions for judicial candidates and or candidates for partisan political office.  The Board finds no rationale for answering the question differently if the judge signing the petition is also a candidate for a judicial office.
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The Board does not find this conclusion to be inconsistent with Opinion 91-29 in which the Board advised that a judge should not endorse a candidate for elective office of a bar association by allowing his or her name, with or without the designation that the individual is a judge, to be included on a list of supporters of the candidate which would be circulated to members of the bar association since such endorsement lends the prestige of the judge's office to advance the private interests of others and creates an appearance of impropriety in violation of Canon 2 of the Code of Judicial Conduct.  Ohio Sup.Ct. Bd. of Comm'rs on Grievances and Discipline, Op. 91-29 (1991).  That opinion is distinguishable for several reasons:  the signature was to be on a letter of support; the letter was to be circulated to members of a bar association; and the Board found no support in the Code or elsewhere for finding an elective office in a bar association to be a "public office" within the meaning of Canon 7A (l) (b), nor for finding a bar association election to be the type of political activity to which Canon 7 is directed.  Id.

Question 2

"Canon 7 involves compromises between political reality and the aim of maintaining the appearance of judicial impartiality."  E. Thode, Reporter’s Notes to Code of Judicial Conduct, 96 (1973).  Thus, although Canon 7A (1) restricts political conduct by both incumbent judges and candidates for judicial office, it provides some leniency in Canon 7A (3) for incumbents and candidates to engage in political activity for purposes of candidacy.

Canon 7A(3)  An incumbent judge, or a candidate for judicial office, may attend political gatherings and may identify himself or herself as a member of a political party.  He or she may speak to such political gatherings on his or her own behalf when he or she is a candidate for election or re-election.

Attendance at a political dinner would clearly fall within the permissible activity allowed by Canon 7A (3) and would be permissible even if such dinner were a fund-raising event.  See Commentary to 7A (l) (b) stating that "[a] candidate does not publicly endorse another candidate for public office by attending a fund-raising event for a candidate."

What is less clear is the application of this limited permission.  It is possible to interpret Canon 7A (3) two ways:  as making it proper for judges to attend political gatherings throughout the judge's term of office, or as making it proper to attend political gatherings only during certain time periods surrounding elections.  This Board's view is that Canon 7A (3)'s
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limited permission to attend political gatherings extends throughout the judge's entire term of office.  This view supports Canon 7's compromises between political reality and the necessity that a judge be and appear to be impartial.

Therefore, in part answer to Question Two, the Board's view is that it is proper for an incumbent judge to attend a political gathering.  See e.g., Kentucky Sup.Ct, Formal Op. JE-45 (1983) (judges are candidates during their entire term of office and may appear before a political gathering for purposes of promoting their own candidacy.  An appearance does not equate with membership in the party any more than appearances before labor unions, social clubs and business groups amount to membership in those groups.)

As to whether it would be proper for an incumbent judge running for re-election to sit at a speaker's table at a political dinner and introduce a partisan candidate, several rules must be considered. Canons 7A (3) permits an incumbent judge to speak at political gatherings on his or her own behalf when he or she is a candidate for election or re-election.  Canon 7A (l)(a) prohibits an incumbent judge from acting as a leader in a political organization, and 7A (l)(b) prohibits incumbent judges from public endorsement of a candidate for public office.   Thus, there emerges three problems with allowing a judge sitting at a speaker's table at a political dinner to introduce a partisan candidate.  Such introduction by the judge is not a speech on behalf of the judge's candidacy as permitted by Canon 7A (3).  Such introduction of a speaker by a judge at a political dinner could be considered acting as a leader in a political organization as prohibited by Canon 7A (l)(a).  Such introduction could be viewed by others as a public endorsement of a candidate for public office as prohibited by Canon 7A (l)(b).  These problems would exist even though the proposed introduction would be limited to stating the candidate's name and the office sought.

Therefore, in conclusion, it is the Board's opinion that an incumbent judge may attend a political dinner, sit at the speaker's table, and be introduced as a judge; but he or she should not formally introduce a partisan candidate even though such introduction is limited to stating the candidate's name and the office sought without comment upon the candidate's qualifications for such office.

Advisory opinions of the Board of Commissioners on Grievances and Discipline are informal, nonbinding opinions in response to prospective or hypothetical questions regarding the application of the Supreme Court Rules for the Government of the Bar of Ohio, the Supreme Court Rules for the Government of the Judiciary, the Code of Professional Responsibility, the Code of Judicial Conduct, and the Attorney's Oath of Office.







