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SYLLABUS:  Under the Code of Professional Responsibility and the Governing Bar Rules of Ohio, the name of a legal professional corporation should not include the name of an associate who is not a shareholder in the corporation.

OPINION:  We have before us your request for an advisory opinion on whether you may use the name of an associate in the name of your legal professional corporation.  According to your letter, the associate whose name you propose to add to the name of your legal professional corporation is not a principal or shareholder in the corporation.

Guidance regarding your proposal may by found in the Supreme Court Rules for the Government of the Bar of Ohio.  Rule III, Section 2(A) of the Governing Bar Rules states:

[t]he name of the legal professional association ...shall consist of the name of:  (1) one or more of the active shareholders; or, (2) the name of one or more deceased, retired, or disabled attorneys who were associated with its individual, or partnership or corporate predecessor in the practice of law; or (3) both (1) and (2).  ...The name of any active shareholder may be retained in the corporate name after his death, retirement or inactivity because of age or disability.  ...

In order to comply with the Governing Bar Rule III, it is our opinion that you should not add the associate’s name to the name of your legal professional corporation.
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Furthermore, under Ethical Consideration 2-12 of the Code of Professional Responsibility, a lawyer should avoid all possibilities of misleading persons regarding his or her professional status.  Representing your associate in the manner you propose may mislead persons into believing he is a shareholder in your legal professional corporation.  Therefore, again we recommend you do not use the name of a non-shareholder associate in the name of your legal professional association.

Legal professional associations are subject to the discipline of the Supreme Court Rules for the Government of the Bar of Ohio and the Code of Professional Responsibility.  Gov. Bar R. III, §3.  It is the duty of all shareholders, directors and officers, on behalf of themselves, the association and all employees and agents of the corporation, to insure compliance with the Governing Bar Rules, the Code of Professional Responsibility and §1785.01 et. seq. of the Ohio Rev. Code.  Id.  Therefore, as a shareholder, you are required to comply with the above rules on behalf of your professional corporation.

In conclusion, it is our opinion, and you are so advised that in order to comply with the Governing Bar Rules and the Code of Professional Responsibility, you should not use the name of an associate, who is not a shareholder, in the name of your legal professional corporation.

This is an informal, non-binding advisory opinion based upon the facts as presented and limited to questions arising under the Code of Professional Responsibility.

